Protocols de retorn progressiu als espais de treball

Protocols de retorn progressiu als espais de treball

 

Els passats 7 i 8 de maig vam celebrar una nova jornada online, organitzada per Aedipe Catalunya, per abordar la planificació del retorn als llocs de feina habituals abans de l’inici de l’estat d’alarma. Unes sessions que van ser seguides per més de 200 professionals.

 

Després de l’anàlisi de la regulació, prevenció i salut (ressenya de la jornada), la segona sessió es va centrar en les experiències empresarials de com es preparen i com s’estan aplicant els protocols de retorn.

Jordi Goro, gerent d’Aedipe Catalunya, va presentar la segona jornada del webinars sobre la planificació del retorn, aquesta dirigida a conèixer les experiències d’èxit, en la que vam comptar amb Imma Brugúes (ASPY Prevención), Pere Ribes (Grupo Catalana Occidente) i Josep M. Verdejo (Suez).

Imma Brugués, Directora Tècnica d’ASPY Prevención, va reflexionar sobre com la pandèmia ens ha obligat a adaptar la prevenció i afegir aquest nou risc com a laboral. Des de la prevenció podem ajudar a la lluita contra la pandèmia.

Per això proposà prendre un conjunt de mesures com l’avaluació de riscos i mesures preventives d’adaptació al lloc de treball (mesures organitzatives, de protecció col·lectiva i individual, formació, informació…), i la vigilància de la salut (valoració de casos especialment sensibles, valoració i seguiment de contactes estrets, consulta de salut i gestió emocional, consulta mèdica…).

Josep M. Verdejo, Director de Seguretat i Salut Laboral i SG Suez Spain & Latam, va compartir com ha impulsat Suez el seu protocol enfront de la COVID.

Per Suez les claus principals per poder mantenir amb normalitat el servei han estat l’anticipació, l’agilitat en el funcionament de l’empresa (àgils i continus comitès de crisi), el manteniment d’una doble comunicació diària amb tots els treballadors, i la bona adaptació al teletreball de les diferents oficines operatives.

Amb el personal sensible s’ha actuat amb extrema precaució, enviant-los a casa, i el personal operatiu que no pot fer teletreball s’ha organitzat canviant torns, tenint sempre gent alliberada per tenir retens en cas de necessitat.

També va destacar que la digitalització ha estat clau, donant la possibilitat d’activar ràpidament el teletreball, de gaudir d’entorns segurs per videoconferències, tenir centraletes virtuals que han permès tenir call centers des de casa, i l’ús de les xarxes socials per millorar la comunicació.

Finalment va exposar el pla de reincorporació, que han establert en tres fases en funció de tres moments clau que no es corresponen amb els moments que determina l’administració, sinó que tenen un decalatge d’uns quinze dies; a més, la desescalada es farà en diferents velocitats en funció a la fase de risc de cada zona.

Pere Ribes, Director Corporatiu de RH del Grupo Catalana Occidente, va exposar una sèrie de criteris comuns que s’han estat aplicant dins de les diferents empreses del grup, que es desenvolupa en diferents àmbits i països, i que a més compta amb sectors considerats essencials en la normativa vinculada a l’estat d’alarma.

El protocol d’actuació, adaptat a cada legislació i estat d’afectació, ha estat creat a través del Comitè de Contingències, compost pels departaments d’Operacions, Organització, Comunicació i Recursos Humans, i s’ha centrat principalment en la salut laboral i en la continuïtat del negoci.

Així, el protocol d’actuació es va establir segons quatre situacions: primera exposició al risc, situació concreta de cada país, contagi i sospita de contagi.

Va destacar com a claus fonamentals la comunicació constant, la planificació i el seguiment. Sense oblidar la importància de la tecnologia que, per exemple, va permetre una ràpida reacció per enviar al personal a treballar des de casa amb els mitjans necessaris.

El protocol de retorn dóna prioritat a la incorporació de l’àmbit comercial als espais de treball, amb una important feina de preparació de les sucursals (mampares, mascaretes, hidrogel, circuits, retolació…) perquè treballadors i clients puguin estar amb totes les garanties.

Per les activitats no imprescindibles d’estar a la sucursal es planteja una incorporació molt progressiva, sempre donant prevalença al criteri de cautela, plantejada de forma voluntària i amb criteri restrictiu.

Per finalitzar la sessió es va donar pas a algunes de les moltes preguntes enviades pels participants, que van ser respostes pels ponents.

 

Compartir a:
FacebookTwitterLinkedInGoogle GmailOutlook.comGoogle+MeneamePrintFriendly

Deixar comentari

*

Empresas Asociadas Aedipe Catalunya
Banner Nos hacemos de Aedipe Catalunya
Informació Aedipe Catalunya